Omgaan en begeleiden van zieke werknemers

Opleidingsinformatie

Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. Hoe komt het dat de ene medewerker zich bij een eerste nies zich ziek meldt en de andere met een zware griep toch naar zijn/haar werk komt? Of, hoe vaak en hoe lang een werknemer zich ziek meldt is (deels) een keuze van de medewerker. Maar wordt ook bepaald door hoe jij als leidinggevende omgaat met verzuim. In deze training leer je de do’s en don'ts bij verzuimbegeleiding en hoe je verzuimgesprekken voert met de medewerker. Met als doel deze zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk te hebben en houden. 

  • Na deze training ben je je bewust van jouw rol en invloed bij verzuim van medewerkers. Je bent in staat te achterhalen wanneer er sprake is van ziekte of een andere reden voor het verzuim. Je kunt op motiverende wijze de medewerker terug naar werk begeleiden. Je kent de verschillende (wettelijke) onderdelen van verzuimbegeleiding. En je kunt op professionele wijze verzuimgesprekken voeren.
  • Deze training is interactief en maakt gebruik van korte stukjes theorie die aangeleerd worden door deze te oefenen met situaties uit de praktijk.
  • Iedereen die vanuit zijn/haar functie verzuimgesprekken moet voeren kan deelnemen aan deze training.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom starten we de training met het achterhalen van oorzaken van verzuim. Hierdoor ontstaat inzicht in wanneer en hoe je als leidinggevende verzuim kunt voorkomen. Hoe voer je een ziekmeldingsgesprek en wordt de medewerker daarna begeleid? De wet schrijft voor wanneer je iets moet doen, maar niet hoe je dit inhoudelijk moet uitvoeren. In de training ga je heel praktisch oefenen met het voeren van verschillende gesprekken op de verschillende momenten die de wet voorschrijft. En wat je, naast de verplichte momenten, extra kunt doen om de drempel terug naar werk te verlagen. Ook leer je de inhoud van de gesprekken af te stemmen op de oorzaak van het verzuim.

Opleidingskalender
datum aanmelden prijs locatie

 

In de bovenstaande beschrijving tref je informatie aan over de datum(s) en locatie(s) van deze opleiding. Het kan ook zijn dat we bezig zijn een (nieuwe) datum/locatie te vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

contact

Maatwerk

Nog niet (precies) gevonden wat je zocht? Schikt de datum of locatie niet helemaal? Neem svp contact met ons op; grote kans dat we iets voor je kunnen betekenen!

contact