De kern van situationeel leidinggeven

Opleidingsinformatie

“Leiderschap: de kunst om een ander iets te laten doen dat jij wilt, omdat hij het zelf wil.”
(Dwight Eisenhower, Amerikaans president van 1953 tot 1961).

Als leidinggevende kun je je medewerkers op allerlei manieren aansturen. Je kunt iets opdragen maar je kunt een taak ook delegeren. Het gaat altijd om beïnvloeden: jouw gedrag als leidinggevende zorgt ervoor dat het gedrag van de medewerker leidt tot resultaten die jij graag wilt zien.

Om effectief leiding te geven moet je de stijl van leidinggeven afstemmen op de medewerker - een beginner stuur je anders aan dan een ervaren kracht. Ook wanneer je een ervaren kracht een nieuwe taak geeft, kan het voorkomen dat je in het begin extra begeleiding moet geven. Die begeleiding kan bestaan uit instructie, maar ook uit motivatie als de medewerker niet direct de zin van de taak inziet. Met andere woorden: naast de ervaring van de medewerker bepaalt ook de taak hoe je een medewerker aanstuurt.

Twee vragen staan dus voorop:

  • Is iemand in staat om de taak te doen? (kunnen, bekwaamheid)
  • Is iemand gemotiveerd om de taak te doen? (willen, betrokkenheid of bereidheid)

 

Voor wie?

Voor iedereen die leiding geeft, denk aan management, teamleiders.

 

Waarom zou je deze opleiding z.s.m. willen/ moeten volgen?

Om handvatten en inzicht te krijgen in de verschillende leiderschap- stijlen en die adequaat te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

 

Wat kun je aan het einde van de dag?

Je hebt inzicht in stijlen van leidinggeven en kan beter omgaan met hoe je je medewerker kunt inschatten en aansturen zodat hij/zij in zijn kracht blijft en zich ondersteund voelt/weet.

Daarnaast weet je op de juiste manier het gesprek aan te gaan om weerstand te bespreken en om te buigen in een gezonde werkbare situatie.

Deze trainingsdag geeft je inzicht en praktische handvatten in het effectiever omgaan met je personeel, je haalt veel meer uit je medewerkers en je kunt beter omgaan met weerstand. Ook het omgaan met ongemotiveerde (oudere) medewerkers komt aan bod.

Opleidingskalender
datum aanmelden prijs locatie

 

In de bovenstaande beschrijving tref je informatie aan over de datum(s) en locatie(s) van deze opleiding. Het kan ook zijn dat we bezig zijn een (nieuwe) datum/locatie te vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

contact

Maatwerk

Nog niet (precies) gevonden wat je zocht? Schikt de datum of locatie niet helemaal? Neem svp contact met ons op; grote kans dat we iets voor je kunnen betekenen!

contact